Abstract | Suvremena umjetnost i popularna kultura u drugoj polovici 20. stoljeća su pod snažnim utjecajem konzumerizma i masovne potrošnje zbog čega je ključan razvoj kritičkog mišljenja za razumijevanje suvremenih umjetničkih praksi kao i postmodernog društva. Prema Nacionalnom Kurikulumu nastavnoga predmeta Likovna kultura i Likovna umjetnost, uloga i svrha predmeta jesu, osim upoznavanja svijeta umjetnosti, likovnih tehnika te likovnog/vizualnog jezika, razviti i oplemeniti učenikovo viđenje svijeta i sebe sama, razvijanje stvaralaštva, razumijevanje složene vizualne okoline te omogućiti kritičko prosuđivanje i vrednovanje. U ovom diplomskom radu istražuje se uloga kritičkog u umjetnosti te kako učeći putem umjetnosti razvijamo sposobnost kritičkog razmišljanja. Ta se uloga istražuje kroz motiv hrane u umjetnosti, od baroknih mrtvih priroda do suvremenih figurativnih prikaza hrane, s naglaskom na problematici konzumerizma. Ova tema je primjenjiva u 1. razredu kao dio teme Pogled na svijet i u 4. razredu kao dio teme Umjetnost i moć, ovisno o tome hoće li se staviti naglasak na motiv ili na konzumerizam. Za provedbu istraživanja korištena je metoda World Caffe tijekom koje su učenici istraživali zadane izvore, izdvajali i dijelili informacije na temelju kojih će donositi kritički stav o određenom problemu konzumerizma u umjetnosti. Radionica World Caffe-a provedena je u sklopu nastavnog sata Likovna umjetnost s učenicima četvrtog razreda Gimnazije kako bi se dobio uvid u razmišljanje učenika, način na koji izdvajaju ključne informacije te kako istima formiraju kritički stav. Rezultate o snalaženju učenika u pronalasku ključnih informacija uprizoruju grafičke umne mape koje su izrađivali tijekom procesa. Nastavni sat, odnosno radionica, završena je sa četiri pitanja za poticanje kritičkih argumenata o istraženim temama čime je postignut uvid u razmišljanje učenika, a ukazalo je na slabije snalaženje prilikom istraživanja i bez adekvatno formiranog kritičkog stava o istraženoj temi. |
Abstract (english) | Contemporary art and popular culture in the second half of the 20th century were strongly influenced by consumerism and mass consumption which is why it is crucial to develop critical thinking to understand contemporary art practices as well as postmodern society. According to National Curriculum of the subjects Art Culture and Fine Arts, the role and purpose of the subjects are, not only to teach about the world of art, art techniques and visual language, but also to develop and enrich the student's vision of the world and themselves, to develop creativity, understanding complex visual environment and enable critical judgment and evaluation. This thesis explores the role of the critical in art and how learning through art develops the ability to think critically. This role is explored through the motif of food in art, from baroque still lives to contemporary figurative depictions of food, with an emphasis on the issue of consumerism. This theme is applicable in 1st grade as part of the View on the World theme and in 4th grade as part of the Art and Power theme, depending on whether emphasis is placed on motive or consumerism. To conduct the research, the World Caffe method was used, during which students researched the given sources, extracted, and shared information based on which they would make a critical attitude about the certain problem of consumerism in art. The World Caffe workshop was held as part of the Fine Arts class with high school students in fourth grade to gain insight into students' thinking, the way they extract key information and how they form a critical attitude. The results of students' ability to find key information are presented by the graphic mind maps they did during the process. The lesson, i.e., the workshop, ended with four questions to encourage critical arguments on the researched topics, which provided insight to the students' thinking, which indicated poor coping during the research, and is left with an inadequately formed critical attitude on the researched topics. |